Meteen naar de inhoud

Straatfotografie

Straatfotografie is een van de meest uitdagende en daarmee gelijk ook een van de leukste fotografische genres. Tenminste, als je het mij vraagt. Als straatfotograaf ben je continu bezig om momenten te zien vóórdat ze plaatsvinden, zodat je het perfecte moment kunt vastleggen. Op dat ene moment moet alles kloppen: je kader, compositie, belichting, scherpstelling en net dat beetje extra. 

Ik help je graag op weg om betere straatfoto’s te maken met artikelen en blogs op mijn website en met straatfotografie workshops en lezingen. Ook hoop ik dat mijn portfolio van meer dan 10 jaar aan straatfotografie in binnen- en buitenland je kan inspireren om zelf op pad te gaan.

Wat is straatfotografie?

Vraag drie straatfotografen wat straatfotografie inhoudt, en je krijgt drie verschillende antwoorden. Een hele duidelijke definitie ontbreekt, maar de meeste fotografen zijn het er wel over eens dat een foto in een stedelijke omgeving van mensen zonder dat zij dat doorhebben onder straatfotografie valt.

We bereiken een grijs gebied in de volgende gevallen:

  • Kan een foto waarbij het onderwerp poseert, vallen onder straatfotografie?
  • Kun je een straatfoto maken midden in de natuur?
  • Kun je een straatfoto maken waar geen mensen op staan?

Wat is straatfotografie?

Lees blog
straatfotografie scheveningen

Is dit straatfotografie?

Het maakt niet uit wat straatfotografie is

Het is interessant om na te denken wat straatfotografie is, maar laat dit alsjeblieft niet bepalen wat je fotografeert.

Ik ben niet begonnen met het lezen van definities van straatfotografie, om me vervolgens netjes binnen de lijnen van die definitie te bewegen.

Door de jaren heen ben ik meer en meer op zoek gegaan naar mijn eigen stijl. Vervolgens keek ik welk genre daar het beste bij aansloot en niet andersom!

Neem de foto hiernaast. Die zet ik in mijn portfolio van straatfoto’s, ook al is het een boot op het water. Maar de foto past uitstekend binnen mijn manier van fotograferen: er is een duidelijk onderwerp, de compositie is rustig en volledig in dienst van het onderwerp en als kers op de taart is er een interessant kleurcontrast.

Blijf dus vooral niet te lang hangen bij of jouw foto’s wel of niet onder een definitie van straatfotografie vallen, maar maak foto’s die je graag wil maken.

 

straatfotografie san francisco

Wat maakt straatfotografie zo leuk?

Het is een soort spel. Waar je als studiofotograaf alle controle hebt, moet je als straatfotografie werken met ingrediënten waar je geen controle over hebt. De personen in mijn foto’s hebben mij nooit gezien en hebben geen idee dat ik een foto maak. Als ze de verkeerde kant op lopen, is mijn foto mislukt.

Om met zulke ingrediënten te werken, vind ik een mooie uitdaging. Maar het allermooiste is dat er momenten kunnen plaatsvinden die je nooit had kunnen verzinnen. Momenten die over de top zouden zijn als je ze zou verzinnen. Maar omdat ze echt plaatsgevonden hebben, zijn ze prachtig.

Neem de foto hiernaast. Op een zonnige middag in Potsdam, kwam ik deze scène tegen: een vrouw in een trouwjurk op een bankje naast een klein kind. Tot op de dag van vandaag heb ik geen idee wat het verhaal hierachter is. Misschien is het doodsaai, misschien is het oscarwaardig. 

Daar zit wat mij betreft de kracht van straatfotografie: de fotograaf heeft ook geen idee. Je kunt als kijker zelf een verhaal verzinnen bij de foto. En de straatfotograaf? Die komt naast je staan en verzint een eigen verhaal. En geen van beiden weet hoe het echt zit. 

straatfotografie potsdam
straatfotografie nijmegen