Meteen naar de inhoud

Wat is straatfotografie?

Als je discussies op Social Media leest, blijkt dat niet iedereen weet wat straatfotografie precies inhoudt. Daarom ga ik in deze blog in op dit mooie genre en geef ik je mijn definitie. 

straatfotografie new york

Definitie van straatfotografie

Het is moeilijk om een volledig dekkende definitie van straatfotografie te geven: de meningen verschillen nog wel eens over wat straatfotografie precies is.

En bij elke definitie die je verzint, zijn er goede uitzonderingen te vinden. Desalniettemin heb ik me gewaagd aan het opstellen van een definitie die het genre in mijn ogen zo goed mogelijk samenvat:

“Straatfotografie is kunstzinnige fotografie in de openbare, stedelijke ruimte van mensen zonder dat zij dit door hoeven te hebben.”

Bij deze definitie vallen vier dingen op:

1. Mensen

Mensen zijn de helden van de straatfotografie. Daar zijn de meeste straatfotografen het wel over eens. De juiste persoon op het juiste moment op de juiste plek in je beeld kan je foto helemaal maken. 

Natuurlijk kan een straatfotograaf best eens een stedelijke foto maken zonder dat er iemand in beeld is, maar dat is dan echt een uitzondering. Persoonlijk vind ik niet dat je jezelf straatfotograaf kunt noemen als er zelden of nooit mensen in je straatfoto’s voorkomen.

straatfotografie new york

2. Openbare, stedelijke ruimte

Allereerst is het belangrijk dat straatfotografie plaatsvindt in de openbare ruimte: je hebt als fotograaf veel meer rechten wanneer iemand op straat loopt dan wanneer iemand op zijn eigen balkon zit.

Ook zullen de meeste straatfotografen het met elkaar eens zijn dat je in een stedelijke omgeving fotografeert. Sommigen spreken van stadsfotografie in plaats van straatfotografie. 

Zelf breek ik nog wel eens met dit deel van de definitie. Als ik midden in de natuur een geweldige foto zie die perfect past binnen mijn stijl, dan zet ik die gewoon in mijn portfolio straatfoto’s.

straatfotografie gardameer

3. Zonder dat zij dit door hoeven te hebben

Bij straatfotografie hoeft je onderwerp niks door te hebben. Dat heeft ook zeker mijn voorkeur: ik  vind het prachtig om momenten vast te leggen zoals ze echt zijn. En het moment dat iemand weet dat hij/zij gefotografeerd wordt, gaat diegene zich anders gedragen en is het moment weg.

Maar je hebt ook straatfotografen die juist zoeken naar een reactie of die eerst vragen aan hun onderwerp of ze een foto mogen maken. Dat laatste noemen we een straatportret. En ook dit valt onder straatfotografie. Het idee is dan wel dat je onderwerp een toevallige voorbijganger is en niet dat je een model meeneemt de stad in.

straatfotografie eindhoven

Hier wordt de foto sterker doordat hij doorheeft dat hij gefotografeerd wordt.

4. Kunstzinnig

En tot slot zie je ook de term ‘kunstzinnig’ staan. Zonder al te pretentieus te willen klinken, vat dit het doel van straatfotografie mooi samen: de meeste straatfotografen hebben als doel om ‘een mooie foto te maken’. Het doel is niet journalistiek zoals bij documentaire fotografie, maar puur esthetisch.

De lijn tussen straatfotografie en documentaire fotografie is dun en het gebied is grijs. Daarom zijn er straatfotografen die hun stijl als ‘fine art street photography‘ omschrijven; om te benadrukken dat het niet documentair is.

Voor mij is straatfotografie per definitie kunstzinnig, maar dit is een discussiepunt.

straatfotografie utrecht

Ik vertel geen verhaal met mijn foto’s, maar als kijker kun je er soms wel een verhaal bij verzinnen. 

Conclusie

Hopelijk geeft deze blog je een beter beeld van wat straatfotografie is. Maar ik hoop je vooral ook duidelijk te maken dat je niet te zwaar moet tillen aan een definitie. Het genre volgt de fotograaf: maak de foto’s die je wil maken en vraag je vervolgens af welk genre daar het beste bij past.

Lees meer over straatfotografie, bekijk mijn portfolio voor meer inspiratie of boek een workshop straatfotografie om te leren hoe je mooiere straatfoto’s kunt maken.