Mag je nabewerken voor straatfotografie?
Straatfotografie gaat over echte momenten (lees ook: Wat is straatfotografie?) en daardoor kun je snel in een discussie verzeild raken of nabewerking wel helemaal de bedoeling is. In deze blog geef ik mijn visie op het nabewerken van straatfoto’s en ik laat een aantal eigen foto’s bewerkt en onbewerkt zien.
Nabewerken bij straatfotografie is van alle tijden
Nabewerking is helemaal niet nieuw. Photoshop is dat wel. In het analoge tijdperk waren straatfotografen niet bezig met Photoshoppen, maar ze waren wel heel creatief bezig met hoe ze hun foto’s beter konden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:
- De keuze voor een specifiek fotorolletje. Elk fotorolletje heeft een eigen karakter: meer of minder contrast, sterkere of minder sterkere kleuren, mooie huidstinten bij portretten en ga zo maar door.
- In de doka kon je foto’s lichter en donkerder maken. Maar je kon ook specifieke delen van je foto lichter of donkerder maken. De termen die daarbij horen zijn Dodge en Burn (Tegenhouden en Doordrukken). Die kom je nog steeds tegen in Photoshop: tijdens het ontwikkelen van de foto kon je delen van de foto in meer of mindere mate blootstellen, waardoor je de belichting heel specifiek kon bijsturen.
- Bijsnijden om tot een betere compositie te komen
Hierboven zie je een foto van James Dean in New York uit 1955. Links zie je het originele bestand en rechts zie je de foto na de bewerking. Je ziet dat delen van de foto donkerder gemaakt zijn en andere delen lichter gemaakt zijn om zo een mooier contrast te krijgen. De spiegeling komt nu helemaal los.
Hoe sterk bewerk ik mijn foto’s na?
Zelf ben ik ook voorstander van het nabewerken van mijn foto’s. De bestanden die uit je camera komen rollen zijn namelijk heel gemiddeld en naturel. Vergelijk maar eens een foto die je smartphone maakt en die je camera maakt. Je zult zien dat de smartphone foto al sterk nabewerkt is en dat de camera foto nog pit mist.
Deze bewerkingen voer ik uit:
- Bijsnijden: het liefst doe ik dit vooraf tijdens het fotograferen, maar anders doe ik het achteraf. Soms moet de foto even rechtgezet worden, of heb ik toch een ander idee bij de compositie.
- Licht en donker: ik speel graag met het contrast van de foto. Ook doe ik aanpassingen zoals je bij de bovenstaande foto zag, maar meestal wel een stuk subtieler.
- Kleur: soms voer ik kleurcorrecties uit, of verander ik de sfeer van de foto door de kleuren sterker of minder sterk te maken.
Voorbeelden van mijn foto’s voor en na de bewerking:
Waar ligt de grens?
Als je het hebt over Photoshoppen, denken de meeste mensen (lees: de meeste niet-fotografen) niet aan wat ik hierboven allemaal heb laten zien. Ze denken veel eerder aan het weghalen of toevoegen van elementen. Denk aan een ongelukkig geplaatste vuilnisbak, een afleidend reclamebord of een volledige lucht of achtergrond. Het toevoegen en weglaten van elementen wordt met het jaar makkelijker, aangezien Photoshop alleen maar beter wordt. En de toevoeging van AI in deze programma’s betekent al helemaal dat je je perfecte foto van achter de computer kunt maken.
Maar voor mij heeft dat niets meer met straatfotografie te maken. Het is een uitdaging om tot de perfecte foto te komen zonder het gebruik van dit soort hulpmiddelen. Ik ben continu op zoek naar de ideale locatie waar ik een foto kan maken met een sterke compositie zonder storende elementen. Als ik simpelweg storende welementen zou weg photoshoppen, dan wordt het wel heel makkelijk en is de lol er snel af.
Dus die locatie met die ongelukkig geplaatste prullenbak? Daar is het aan mij om op creatieve wijze tóch tot een goede foto te komen. Of om door te lopen op zoek naar een plek die wel volledig klopt.
Conclusie
Nabewerking in de straatfotografie is bedoeld om van een 9 een 10 te maken, niet om geforceerd een 6 om te toveren tot een 10. De uitdaging is om ter plekke tot een zo goed mogelijk resultaat te komen en om dan thuis in de nabewerking de puntjes op de i te zetten.
Lees meer over straatfotografie, bekijk mijn portfolio voor meer inspiratie of boek een workshop straatfotografie om te leren hoe je mooiere straatfoto’s kunt maken.