Hoe begin je met straatfotografie?

Als je het mij vraagt, is straatfotografie vooral heel erg leuk. Maar voor velen is het best een drempel om foto's te maken van wildvreemden zonder toestemming. In deze blog help ik je graag op weg, zodat je met zelfvertrouwen op straat kunt fotograferen.

Direct er doorheen of stapje voor stapje

Als de zee koud is en je gaat zwemmen heb je mensen die er stapje voor stapje in gaan en mensen die zo snel mogelijk door de kou heen willen komen. Zo is het ook bij straatfotografie:

  1. Direct er doorheen: hiervoor kun je de 5x-ja-en-5x-nee-methode gebruiken. Het werkt als volgt: je gaat naar een druk punt en gaat aan mensen vragen of je een foto mag maken. Zorg ervoor dat je in ieder geval 5x ja als antwoord krijgt en dat je 5x nee als antwoord krijgt. Je zult verrast worden hoeveel mensen het prima vinden als je een foto maakt, zeker als je wat uitleg geeft over waarom je een foto wil maken. Het is niet zo dat je hierna altijd toestemming moet vragen, het gaat er vooral om dat je meer vertrouwen krijgt.
  2. Stapje voor stapje: hier ga ik in deze blog wat verder op in. Er zijn namelijk meerdere tips die je voor deze aanpak kunt gebruiken.

Ga naar toeristische plekken

Voor deze methode gaan we stapje voor stapje te werk. Een goede eerste stap is om te fotograferen op plekken waar je niet zo opvalt met de camera: plekken waar veel mensen een camera dragen. Dus ga eens naar Amsterdam, Giethoorn, de Kubuswoningen in Rotterdam of het Openluchtmuseum in Arnhem.

Ook zul je merken dat je op vakantie makkelijker kunt beginnen met straatfotografie

Zorg dat je bij het meubilair hoort

Als je naar iemand toe loopt om een foto te maken, val je altijd op. Maar als je zelf al ergens staat of zit en je bent al aan het fotograferen, zullen voorbijgangers minder snel denken dat je hen fotografeert. Jij was immers al aan het fotograferen.

Een goede manier om te beginnen is door comfortabele plekken te zoeken: ga eens op een bankje zitten met mooi uitzicht en zorg dat je je camera ook in de aanslag hebt als er niemand langsloopt.

Gebruik een ander standpunt

Ga eens van boven naar beneden fotograferen of andersom. Hiervoor kun je op zoek naar bruggen, trappen etc.

Als je bijvoorbeeld van boven naar beneden fotografeert, val je al veel minder op voor mensen die beneden lopen. Ook kan het een mooi creatief effect geven.

Blijf respectvol

Deze tips zijn bedoeld voor straatfotografie met als doel om een creatieve, mooie foto te maken. Straatfotografie is een prachtig genre, maar er is een dunne lijn tussen een geweldige straatfoto en een ongewenste situatie. Dus als je merkt dat iemand er niet van gediend is dat je fotografeert, respecteer dat dan en laat de ander in zijn/haar waarde.

Volg een workshop straatfotografie

Je kunt natuurlijk ook meedoen met een workshop straatfotografie. Dan heb je een stok achter de deur om die dag echt straatfoto's te maken. Ook ben je niet alleen en krijg je volop tips & tricks om te fotograferen op straat en om deze foto's dan ook nog eens zo mooi mogelijk te maken. Kijk voor meer informatie naar mijn Workshop Straatfotografie.

Share this story

× Hoe kan ik je helpen?